Zygmunt Cichocki 1936-2008

Zygmunt Cichocki 1936-2008

„Cicho, cicho, nie budźmy śpiącej wody w kotlinie,
Lekko z wiatrem pląsajmy po przestworów głębinie...
Okręcajmy się wstęgą naokoło księżyca..."

Ten fragment wiersza młodopolskiego poety Kazimierza Przerwy - Tetmajera pt. „Melodia mgieł nocnych" przypomina nam, znającym tego Niezwykłego Człowieka, sylwetkę Profesora Zygmunta Cichockiego. Wieloletni nauczyciel muzyki, wielki przyjaciel młodzieży, serdeczny kolega...

Wychował wielu artystów, śpiewaków, aktorów, muzyków o sławie ogólnopolskiej i międzynarodowej. Dzięki Niemu młodzież śpiewająca Liceum zasilała prężny ruch amatorski w kościańskich towarzystwa śpiewaczych - „Lutni" i „Arionie". Czym można tłumaczyć tak wielkie sukcesy Profesora Cichockiego?

Był człowiekiem niezwykle wrażliwym, swą muzyczną pasją potrafił zainteresować uczniów, otwierał ich serca na tajemniczy świat dźwięków, zapraszał wszystkich do tego świata, przybliżając jego podstawy i piękno. „Gdzie słyszysz śpiew, tam wchodź" -słowa Zygmunta Cichockiego z pewnością pamiętają ci, którzy Go znali. Miał niezwykły dar przyciągania do siebie ludzi. Bardzo angażował się w podejmowane działania. Miał też poczucie obowiązku wobec Szkoły, uczniów, kolegów - nauczycieli. Chętny do współpracy, przygotował oprawę muzyczną niejednej akademii, uświetniał spotkania, wieczory, uroczystości szkolne. W pełni identyfikował się z Liceum, ale też współpracował z chórami w różnych miejscowościach, scalając w ten sposób świat muzyczny Zicmi Kościańskiej.

Zawsze elegancki, uśmiechnięty, sympatyczny - Jego twarz ukazywała uczucia człowieka niezwykle wrażliwego, pełnego charyzmy. Jego dzieło umuzykalniania młodzieży zatoczyło szerokie kręgi. Skomponowana przez Zygmunta Cichockiego melodia hymnu naszej Szkoły towarzyszy do dzisiaj każdej uroczystości. Wciąż widzimy pełną wdzięku i gracji sylwetkę Profesora, a na koryta¬rzach Liceum brzmi echo Jego dźwięcznego głosu i cicha melodia... „Cicho, cicho nie budźmy śpiącej wody w kotlinie...".

Stowarzyszenie Absolwentów Gimnazjum i Liceum w Kościanie wydaje zatem kolejną biografię z serii „Nasi Profesorowie", poświęconej Osobie Niezwykłej. Dziękuję serdecznie autorom opracowania oraz wszystkim, którzy udostępnili zdjęcia i inne materiały.

mgr Czesława Pogorzelska - Albińska
Prezes Stowarzyszenia Absolwentów