Piotr Bauer

Piotr Bauer

Nie mogę przypomnieć sobie Jego twarzy..." - napisał o swoim Profesorze w wierszu Pan od przyrody" poeta Zbigniew Herbert.
Kontynuując cykl wydawniczy poświęcony nieżyjącym Profesorom i Absolwentom Gimnazjum i Liceum w Kościanie, Zarząd Stowarzyszenia postanowił wydać kolejną monografię. Jej bohaterem jest doktor historii i regionalista Piotr Bauer. „Ocalił od zapomnienia" wiele postaci i ważnych wydarzeń jako Autor licznych publikacji, artykułów, książek, współorganizator seminariów naukowych na temat Powstania Wielkopolskiego. Słynny wychowanek i absolwent „Kolberga" w rodzinnym mieście z pasją i zaangażowaniem pracował w Muzeum Regionalnym, pełnił też funkcję jego dyrektora.
Przez lata nad badaniem historii współpracował z profesorem Bogusławem Polakiem, który dzisiaj, będąc Autorem opracowania biografii doktora Piotra Bauera, swojego Przyjaciela, „ocala Jego postać od zapomnienia".
W imieniu Zarządu SAGiL w Kościanie składam Panu Profesorowi serdeczne podziękowania za stworzenie od podstaw kolejnego wydawnictwa naszego Stowarzyszenia, za opowieść o Człowieku Nietuzinkowym.

Prezes Stowarzyszenia
Czesława Pogorzelska - Albińska