Non omnis moriar... 2019-11-01

Non omnis moriar...

Zgodnie z tradycją lat ubiegłych, przed 1 listopada przedstawiciele Stowarzyszenia Absolwentów Gimnazjum i Liceum w Kościanie odwiedzili groby Profesorów oraz Osób zasłużonych dla naszej szkoły. W ten sposób staramy się wyrażać wdzięczność, jaką żywimy dla Pedagogów oraz Koleżeństwa, którzy współtworzyli historię bliskiej nam instytucji. W hołdzie dla nich zapalamy znicze, przywołujemy osobowości i dokonania.

Niestety w toku ostatnich miesięcy do grona tych, których wspominamy, dołączyły trzy nowe osoby.

W lutym zmarła profesor Teresa Klóskowska, emerytowana nauczyciel historii. W pamięci absolwentów naszej almae matris zapisała się jako znawczyni historii XVIII i XIX- wiecznej Francji, z pasją opowiadająca o kolejnych etapach epopei napoleońskiej. Absolwenci, którzy wybrali studia historyczne, często wspominają ją jako życzliwą, zaangażowaną opiekunkę ich praktyk.

Tuż przed Wielkanocą odszedł kolega Piotr Matuszak, pierwszy prezes SAGiL. Należał do grona osób, których entuzjazm i determinacja zrodziły nasze Stowarzyszenie. W toku jego prezesury Stowarzyszenie określiło swoją tożsamość, zyskując szacunek i uznanie kościaniaków. Staramy się, by teraźniejsze działania SAGiL stanowiły godną kontynuację prac realizowanych przez SAGiL u zarania organizacji.

W październiku zmarła profesor Ludmiła Klaus. Długoletnia nauczyciel matematyki, cieszyła się głębokim szacunkiem wielkiej liczby absolwentów, mieszkańców Kościana i okolic. Niezmiennie pozostawaliśmy i pozostajemy pod wrażeniem jej głębokiego umiłowania nauk matematycznych, jak również umiaru i taktu, którymi  kierowała się w życiu i pracy. Profesor Ludmiła Klaus była dla nas wzorem, zachęcając do racjonalnego myślenia oraz szacunku dla rzetelnej pracy intelektualnej. Uczyła również, czym jest mądra sprawiedliwość,  godnie i z pogodą ducha zmagając się z rozmaitymi przeciwnościami losu.

Profesor Teresa Klóskowska, kolega Piotr Matuszak, profesor Ludmiła Klaus, wcześniej zmarli Profesorowie i Koleżeństwo pozostają we wdzięcznej pamięci członków SAGiL. Ich biografie są częścią naszej wspólnej historii.

Zarząd SAGiL