Im więcej mówisz, tym lepiej mówisz… 2019-10-14

Rozmowa z Krzysztofem Zieglerem, absolwentem Liceum Ogólnokształcącego im. Oskara Kolberga w Kościanie w klasie o profilu matematyczno-fizycznym (matura 1996), magistrem ekonomii (2001) oraz magistrem filologii angielskiej (2011), nauczycielem języka angielskiego w Zespole Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Starym Bojanowie.

14 października tradycyjnie obchodzimy Dzień Nauczyciela. Jest to święto, które nastraja, by wyrażać wdzięczność w stosunku do tych, którzy w sposób rzetelny i pełen pasji przekazują lub przekazywali wiedzę nam, naszym dzieciom, bliskim, znajomym, współmieszkańcom naszego kraju, kontynentu, globu. Podziękowania można wyrażać na wiele sposobów. Istotne, by czyniąc to, zastanowić się głębiej nad szlachetnością oraz szczególnym znaczeniem społecznym pracy pedagogicznej. Ważne również, by pomyśleć o trudach i komplikacjach, z którymi nauczyciele musieli borykać się dawniej i którym muszą stawiać czoła współcześnie.

W tym roku Stowarzyszenie Absolwentów Gimnazjum i Liceum w Kościanie z okazji Dnia Nauczyciela publikuje rozmowę z Krzysztofem Zieglerem, absolwentem naszej Almae Matris, jak również anglistą w Zespole Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Starym Bojanowie.

Publikowana rozmowa jawi się jako rodzaj podziękowania, które nauczyciel składa swoim nauczycielom. Jest ona również wizerunkiem osoby, która realizuje się jako pedagog, odnajdując w nauczaniu języka angielskiego głęboki sens i wiele satysfakcji.

Zapraszamy do lektury.

Bartosz Hordecki, Rafał Kościański